lunes, 1 de abril de 2019

Doğa, yenilik için ilham kaynağı: Yaprak bitlerine karşı Chrysopidae (Chrysopidae)


Doğa, yenilik için ilham kaynağı: Yaprak bitlerine karşı Chrysopidae (Chrysopidae)



Chrysopidae (Chrysopidae), Neuróptera takımından bir böcek ailesidir; Laklar, yeşil laklar, yeşil kanatlı laleler, altın gözler, aslan yaprak bitleri, dantel kanatları ve güzel periler, yeşil laklar veya laklar gibi birçok ortak adla bilinir. Bu grupta 1.300-2.000 arası tür bulunmaktadır.

Yetişkinler yeşil ila soluk kahverengiye döner, kanat damarları iki çift şeffaf kanadıyla kontrast oluşturur ve gözleri altın veya sarı renklidir. Crisópidos kozmopolit, özellikle bitki örtüsü ve ziraat alanlarında yaşıyorlar. Larvalar diğer yumuşak gövdeli eklembacaklıların avcılarıdır; Bunlar aynı zamanda yamyamdır ve birkaç yetişkin Chrysopa gibi bir avcıdır. Çoğunluk protein salgıları ile beslenir.


Bunlar genelci avcı oldukları için, bazı krisopidler haşere kontrol programları için kullanılır; En iyi bilinen cins, kozmopolit Chrysoperla ve diğerleri ise Chrysopinae alt ailesi gibi daha az derecededir.

Özel modüllerde seri üretimde günlük 2.000.000 yumurta elde edilmektedir; Maliyet yüksektir, çünkü yamyamlıktan, alt tabakaları kullanmak, özel tasarımlar yapmak ve zamanında serbest bırakmak zorundasınız. Alanında aşılamada (giriş), artışta (yerel nüfusu yükseltmek) veya sele kullanılır. Yetişkinler, yiyecek için zenginleştirilmiş pekmezi püskürterek hayatta kalabilir ve çoğalabilir.



Yaprak bitleri olarak bilinen yaprak bitleri, yapraklardan ve saplardan meyve suyu emerek çok çeşitli konakçı bitkilere zarar verir, bu bitkilerin artık büyümemesi nedeniyle renk atmasına, dövülmüş yapraklara, sararmaya ve atrofiye neden olur. Büyük istilalar, pekmez olarak bilinen yapışkan, şekerli bir tortu oluşturur. Melas karıncaları çeker ve bitkilerin yüzeyinde mantarların büyümesine neden olur. Yaprak bitleri, virüsleri bitkilere bulaştırabilir, onları beslerken bitkilere enjekte edebilir. Bu virüsler mutasyonlara, sarımsı renklere, sebzelerde ve süs bitkilerinde düşük verimlere neden olur. Bir ayın ortalama yaşam süresinde yaprak bitleri 40-85 genç olabilir. Bazı yaprak bitleri veya yaprak bitlerinin kanatları vardır.

Yaprak bitleri 4 mm'den fazla ölçmez, soğanlı bir karına ve birçok farklı renge sahiptir. Ilıman bölgelerde mahsullerin en yıkıcı zararlılarından biridir. Kanatlı yaprak bitleri çok zararlıdır, çünkü bitkileri diğerlerinden çok daha hızlı bir şekilde tahrip ederler. Yaprak bitleri daha aktiftir, 65 ° - 80 ° F arasında, azotlu gübrelerin aşırı kullanımı, yaprak biti çoğalmasını arttırır. Ağaçların yoğun kanopileri, yaprak bitlerinin favori yaşam alanını oluşturur.




Entegre Zararlı Yönetimi veya IPM (ağaçlardaki biyoçeşitliliğin teşviki, fiziksel mücadele araçlarının kullanımı, biyolojik ürünlerin uygulanması, yardımcı maddelerin serbest bırakılması ve yetkili bitki sağlığı ürünlerinin kullanımının en aza indirilmesi) ilkelerinin kullanılması; çevrede olumsuz yan etkileri olmayan zararlılar.

Biyolojik mücadele, bitki sağlığı kimyasal ürünlerinin kirlenmesini azaltarak, çevresel avantajları için zararlıların kontrolünde ve sürdürülebilir kalkınmaya ve doğal kaynakların korunmasına saygılı bir alternatiftir. Yaprakları besleyen veya yaprak biti avcıları olan böcekler için bir yaşam alanı oluşturmak önemlidir. Bu böcekler, uğur böceği, parazit eşekarısı ve laklarıdır; bu nedenle, geniş spektrumlu insektisitlerin kullanımından kaçınılmalı ve nektarın mevcudiyeti mevsim boyunca kolaylaştırılmalıdır.

Zararlı böceklerin kontrolünde akarlar, yaprak bitleri, lepidopteran larvaları, fitophagous hymenoptera ve yaprak bitleri başarıyla kontrol edilmiştir; Gül çalısının yaprak biti (Macrosiphum rosae), diğerleri arasında.



Avrupa mevzuatı, kentsel alanlarda kimyasal böcek ilaçlarının yasaklanmasını gerektirmektedir. 2014 yılından bu yana, yetkili makamlara, genel sağlık alanlarına açık yeşil alanlarda bitki sağlığı ürünlerinin veya diğer pestisitlerin kullanımını en aza indirmesi veya ortadan kaldırması talimatı verilmiştir. Genel halk tarafından kullanılan alanlar, süs bitki örtüsü veya gölgeli yeşil alanlar, boş zaman, rekreasyon veya spora adanmış alanlar (açık havada kullanım için parklar ve bahçeler, ağaçlar, seralar, bitkiler tarafından kullanılan alanlar) iş merkezleri, çalışma merkezleri, ticaret merkezleri, kütüphaneler, kültür merkezleri vb., spor alanları, savunmasız grupların bahçelerde veya kreşlerde kullandığı alanlar, huzurevleri.

Referanslar

Áfidos - Plagas y Enfermedades

AFIDOS

Insectos Beneficiosos: Crisopas Verdes

Chrysopidae

Chrysopidae

¿PORQUE UTILIZAR LA LUCHA BIOLÓGICA EN EL CONTROL DE PLAGAS?, 7 SEPT 2018




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.